In functie de tipul de fermentatie, berea se imparte in:

1. Berea Ale, care permite obtinerea berilor cu o concentratie mare de alcool si arome complexe. Aceasta se caracterizeaza printr-un proces de fermentatie de pana la 8 zile, la o temperatura constanta intre 18 si 25 de grade. Tipuri de bere Ale: bere de abatie, paleale, stout, scotch ale, kolsh etc.
2. Berea Lager presupune un proces de fermentare de pana la 10 zile, datorita temperaturii mai scazute cuprinsa intre 10 si 15 grade. Temperatura scazuta de procesare protejeaza berea impotriva bacteriilor si ciupercilor. Tipuri de bere Lager: pils, bok, scwarzbier etc.
3. Berea cu fermentatie spontana nu necesita niciun adaos de drojdie pentru ca mustul este expus la aer, in comparatie cu celelalte, unde tot procesul de fabricatie se realizeaza in cuve inchise ermetic. Aceasta metoda este folosita in Belgia pentru berile de tip Lambic, care au un gust acid-acru, gust ce provine din acizii lactici si acetici.